1/4 labu bwg besar - dimayang sedikit
1/2 Sudu Serbuk pati ayam
2 Sudu minyak utk menumis
50gram Cili Kering (dikisar)
CARA PENYEDIAAN
Panaskan minyak, tumis bawang sehingga wangi , masukkan cili kering, masukkan nasi, serbuk pati ayam (tanpa MSG).
BAHAN -BAHAN PAPRIK AYAM :
Daging ayam secukupnya (dipotong kecil-kecilan)
Sotong /udang (Jika ada)
2 ulas bwg putih - dicincang
1 ulas bwg merah - dicincang
2-3 biji cili api - dipotong
1/4 labu bwg besar - dipotong
3 Batang Kacang panjang - dipotong
1 lobak merah - dipotong
50gram bunga kobis
2 helai daun limau purut
1 Sudu Bancuhan Tepung Jagung
2-3 sudu besar cili giling
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili/tomato
Garam dan gula serta minyak utk menumis
CARA PENYEDIAAN :
Panaskan minyak, tumiskan bawang dan cili padi hingga wangi.
Masukkan ayam/ sotong/udang - goreng sampai masak
Masukkan sos/cili giling dan sayuran seperti kacang, bunga kobis, carrot.
Masukkan daun limau purut
Tambah sedikit air jika ingin berkuah
Masukkan bancuhan tepung jagung & baki sayur-sayuran yang lain
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Hidang bersama nasi goreng yang telah disediakan.
0 kata-kata para sahabat......:
Post a Comment