BAHAN2 :
1 kg Ketam - dibuang kulit dan dibelah2
300 gm rempah kari ikan
500 ml santan ( 1 biji kelapa )
1/2 cwn air asam jawa
6 biji bwg merah - hiris halus
3 ulas bwg putih - hiris halus
3 biji tomato - dibelah 4
3 biji cili merah - dibelah 2
2 btg serai - dititik
1.5 sm halia - ditumbuk halus
1 tangkai daun kari
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya
CARA MEMBUATNYA :
1. Panaskan minyak, tumis bwg putih, bwg merah, halia, serai dan daun kari hingga berbau harum.
2. Masukkan rempah kari dan tumis lagi hingga rempah pecah minyak.
3. Bubuh santan, air asam jawa dan garam.
4. Akhir sekali masukkan ketam, tomato dan cili.
...Kategori-Kategori Pilihan...
- artis (14)
- berita (16)
- cerpen (6)
- coretan malam (1)
- dunia (7)
- fakta (14)
- Foto Menarik (26)
- informasi (41)
- islamic (7)
- isu semasa (7)
- masakan (8)
- menarik (21)
- movie (1)
- rumah tangga (9)
- Shopping (1)
- software (5)
- tips2 (8)
- tutorial (6)
- unik (14)
- video (9)
Monday, October 3, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 kata-kata para sahabat......:
ketam nie susah skit nak makan ye tapi isi ketam sedap... hahahah
tu lh...sedap punya pasal...susah pun susahlh
Post a Comment