Bahan di giling (A):
15 batang lada kering (Rebus 10 minit)
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
½ inci halia
1 sudu teh garam
Bahan perisa sambal(B)
¼ cwan air asam jawa
1 sudu besar gula
1 inci lengkuas - tumbuk pecah-pecah
3 batang serai- tumbuk pecah-pecah
sedikit serbuk perasa.
½ cawan santan pekat
Hirisan sebiji bawang besar
Daun untk bungkus ikan
10 helai daun pandan
Caranya
1) Tumis semua bahan giling(A)hingga pecah minyak kemudian tambah bahan perisa sambal (B). Tambah Hirisan bawang Besar.
2. Sumbat bahan diatas dalam ikan dan balut/ bungkus ikan tersebut dengan daun pandan ( di bahagian perut ikan - untuk elak sambal dari terkeluar)dan bakar.
Cara menyiang ikan cencaru:
Potong ekor dan belah dari belakang untuk keluarkan isi perutnya dan bersih. Ini akan menjadikan keadaan ikan seperti poket untuk di isi sambal.
1 kata-kata para sahabat......:
bakar guna daun pandan tak pernah tapi kalau masak nasi letak daun pandan penah ar. cuba ar buat. sedap nasik tu. tak semestinya nak wat nasi lemak je letak, kalau masak macam biasa pon leh letak. nasi tu berbau harum.. baru bertambah selera nak makan
Post a Comment