...Kategori-Kategori Pilihan...

Tuesday, October 11, 2011

Cencaru Bakar Daun Pandan


3 ekor ikan cencaru (di belah belah belakang)
Bahan di giling (A):
15 batang lada kering (Rebus 10 minit)
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
½ inci halia
1 sudu teh garam

Bahan perisa sambal(B)

¼ cwan air asam jawa
1 sudu besar gula
1 inci lengkuas - tumbuk pecah-pecah
3 batang serai- tumbuk pecah-pecah
sedikit serbuk perasa.
½ cawan santan pekat
Hirisan sebiji bawang besar
Daun untk bungkus ikan
10 helai daun pandan


Caranya

1) Tumis semua bahan giling(A)hingga pecah minyak kemudian tambah bahan perisa sambal (B). Tambah Hirisan bawang Besar.

2. Sumbat bahan diatas dalam ikan dan balut/ bungkus ikan tersebut dengan daun pandan ( di bahagian perut ikan - untuk elak sambal dari terkeluar)dan bakar.

Cara menyiang ikan cencaru:

Potong ekor dan belah dari belakang untuk keluarkan isi perutnya dan bersih. Ini akan menjadikan keadaan ikan seperti poket untuk di isi sambal.

1 kata-kata para sahabat......:

AcidFlynN Wraith said...

bakar guna daun pandan tak pernah tapi kalau masak nasi letak daun pandan penah ar. cuba ar buat. sedap nasik tu. tak semestinya nak wat nasi lemak je letak, kalau masak macam biasa pon leh letak. nasi tu berbau harum.. baru bertambah selera nak makan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...cOpYrIgHt...

...cOpYrIgHt...
Sesumpah ingin mengucapkan terima kasih kepada kawan2 dan teman2 yg sudi datang menjengah ke blog sesumpahmerah.blogspot.com ini... Setiap entry dalam blog ini adalah untuk personal use dan sharing dgn semua rakan2 serta ada diantaranya adalah diambil dari third party... Apa2 pun terima kasih kerana sudi datang dan sudi lh follow blog ini serta jgn lupa untuk klik LIKE fan pages yg ada sebagai tanda sokongan untuk... sesumpahmerah.blogspot.com sesumpah sayang kamu semua.. LOVE U ALL