250g daging lembu/ kambing - direbus dan simpan airnya untuk jadikan kuah
2 ulas bwg merah*
2 ulas bwg putih*
1/2 inci halia*
3 ulas cili merah*
1/2 cawan serbuk kari - jadikan pes
Bunga lawang,bunga cengkih kulit kayu manis
1 cawan air rebusan daging tadi
1/2 cawan santan
2 biji kentang kecil
1 biji bwg besar dipotong 4
Asam gelugur
Garam
Cara-caranya :
Kisar bahan bertanda *.
Tumis bhn kisar hingga naik bau. Masukkan pes rempah kari daging.Kacau sedikit.
Masukkan daging dan air.
Masukkan asam gelugur,bunga lawang,bunga cengkih dan kulit kayu manis.
Apabila agak pekat, masukkan santan,bwg besar dipotong 4 dan kentang.
Perasakan garam. Kacau perlahan hingga masak.
(masakan untuk 3 orang)
0 kata-kata para sahabat......:
Post a Comment