...Kategori-Kategori Pilihan...

Wednesday, May 16, 2012

Pelajar Malaysia Kini - Khas Hari Guru

Salam buat semua teman dan sahabat alam maya...
hari ini genap 16 mei 2012..bila sampai tarikh 16 mei semua 1 malaysia akan sibuk menyambut hari guru...
sekolah-sekolah semua sibuk buat persiapan..guru-guru akan disambut dengan berbagai acara..murid-murid akan sibuk buat persiapan untuk menjayakan acara...yang pasti setiap tahun akan ada tema dan cikgu cemerlang...inilah yg akan terjadi setiap 16 mei...semua tahu dan kenal akan HARI GURU...

Hari guru disambut setiap tahun, kualiti guru dikatakan semakin meningkat..tetapi bagaiman pulak dengan kualiti pelajar. Ramai yg akan jawab mestilah kualiti pelajar semakin meningkat..ya betul...
meningkatnya kualiti pelajar dari segi akedemiknya tp bagaiman pulak akhlaknya....
ramai ibu bapa yang inginkan anak-anak berjaya dalam akademik, hingga masa anak-anak diisi dengan penuh aktiviti berakademik. rutin harian anak-anak sekarang sudah jelas dari bangun tido hingga tido balik..bangun pagi siap-siap pegi sekolah, balik sekolah pergi kelas tambahan atau aktiviti sukan dan ko kurikulum di sekolah, malam masuk tuesyen pulak..balik bila penat terus tido atau pun buat kerja-kerja sekolah...begitu lh aktiviti anak-anak pada masa kini....

Apakah yg dikejar oleh anak-anak ini sebenarnya..jawapannya adalah agak mudah bagi aku..mereka di ajar oleh ibu-bapa untuk mengejar sekeping kertas yg di panggil skrol atau sijil yg di atas kertas itu jelas menunjukkan mereka cemerlang dalam akademik dan akan diguna untuk masa depan mereka...
tp bagaiman pulak mereka yang menimba ilmu dar pondok=pondok, masjid-masjid dan pengalaman-pengalaman yang tiada sijil dan skrol oti..adkaah mereka bodoh kerana tiada sijil dan skrol yg mengatakan mereka ini cemerlang dunianya...

Malaysia akan berbangga menjadi negara maju dan cemerlang dalam akademiknya tapi dalam sedar tidak sedar bagaimana pulak dengan akhlak pelajarnya...
tidak perlu kita kupas terlalu jauh sampai kepada pelajar ipt atau yg belajar luar negara tp kita tgk sahaja pelajar-pelajar di sekolah yg masih berada di bawah jagaan ibu-bapa dan masih tinggal di rumah bersama ibu-bapa....
munkin isu ini agak terpencil kata mereka yg BERKUASA tp hakikatnya tetap nyata...
contoh mudah lihat gambar2 ini :




adakah ini bukan anak-anak permata negara Malaysia..yg jelas pakaiannya adalah pakaina pelajar Malaysia dan yg paling menyedihkan kepala mereka jelas bertudung, bermakna mereka adalah anak-anak ISLAM...




Terima kasih kepada teknologi yg semakin canggih kerana rahsia manusia semakin terdedah...



Jelas sekali itu adalah anak-anak pelajar kita....
dan biasanya kesudahan cerita-cerita ini adalah...

bila kesudahan cerita ini terjadi maka ramai lh yang akan marah yang akan kata..
"haiwan pun ada perasaan sayang pada anak"
tapi kemarahan itu pada akhir ceritanya bukan pada permulaannya yg perlu dicegah....

Sistem pendidikan terus dikaji dan di analisis untuk jadi lebih baik tetapi bagi aku yang lebih baik adalah keduniaannya bukan dalamannya...
kenapa kita tidak memastikan agar pendidkan menekan kan dalaman juga bukan sahaja luaran...
mungkin setengah pihak berkata itu adalah tangungjawab ibu bapa...
ibu bapa pulak kata itu tangungjawab guru-guru untuk mengajar perkara baik...

Jika pada masa dahulu (sewaktu manusia dianggap kekampungan dan bodoh pada tahun 70 dan 60an) bila guru-guru memarahi pelajar jika berbuat salah malah memukul pelajar yg berbuat salah maka ibu bapa akan menambah lg hukuman agar pelajar itu faham dan jelas benda itu salah..
Tetapi kini usahkan merotan, salah menjentik pun maka ayat ini akan kedegaran''
" see u in court"
macam mana cikgu berani sentuh anak saya...

Mungkin bagi setengah orang perkara ini adalah perkara kecil dan remeh tp perlu diingat yg kecil akan menjadi besar dan yg besar sukar dibendung..
contoh yang jelas isu dadah..jika dulu dadah hanya lh isu kecil sekarang dadah sudah menjadi musuh no.1 negara dan tidak salah kalau aku katakan dalam setiap kampung pasti ada penagih dadah dan pengedarnya...

Apa-apa pun sama2 lh kita fikirkan dan ambil tindakan...walaupun sekadar berdoa untuk kebaikan..

SELAMAT HARI GURU...
VIDEO KHAS --- LINK

sesumpahmerah: 
apa yg ingin aku perkatakan adalah tentang akhlak... seimbangkanlah antara kecerdikan dan kebaikan budi bahasa... kerana jika kamu cerdik tidak beerti kamu baik tp jika kamu baik jelas menunjukkan kamu seorang yg cerdik..
ini hanyalh pendapat akuu seorang rakyat malaysia yang sayangkan ISLAM dan bangsaku.. jika aku salah tegurlah aku, jika aku cetek tambahkanlh ilmu dan pengetahuanku..
aku hanya sekadar penulis...

terima kasih kepada www.klik-aje.com di atas keizinan gambar...



8 kata-kata para sahabat......:

sesumpahmerah said...

Silalah komen, bg pendapat, teguran dan tunjuk ajar pada saya...

Tempoyak said...

takot nye lahaii zaman sekarang. biler kembali ke zaman jahiliyah. masing2 patot mainkan peranan. parents-family-ckgu-kawan. biler jadi mcm ni. slhkan budak2. maki macam2. tapi biler org y lebih mkn garam bg contoh mcm ni. sape yang patot dpersalahkan. haihh

Ardini Izzati said...

Macam2 kan zaman sekarang. Tak sampai hati nak tengok. Terus skipkr komen. Haihh budak2 zaman sekarang --"

Cik Amal said...

ni doodle free amal bagi kat awak
hanya yang bertuah sahaja ^.^
simple tapi kami ikhlas

http://sayacikamal.blogspot.com/2012/05/free-cute-doodle-muslimah.html

remyhazza said...

remaja dan akhlak pada masa sekarang amat menyedihkan.....
teringat smlm... student practikal kat tempat remy dri indonesia... merayu nak pulang sebab nk tgk isteri bersalin.....
tapi bro..... umur dia 16 tahun....
rupanya2 dipaksa nikah sebab dh terlanjur....

Michelle Hopell said...

kenapa? kenapa jadi begini?
berhenti sekolah je pastu kawen,pastu wat projek sampai sengal pun boleh
wakakaka.. vanggang betol !

Yana Libra said...

skang budak skolah lagi maju dari kita-kita yang dah keje ni..bahaya tul~

CiK FizA said...

budak2 sekarang sgt bahaya. darjah 2,3 pon dah pndai bercinta n tau bnda2 cam nie. kita dlu tak tau apa2 pon. zaman makin canggih. manusia pon makin canggih.

astarfirullah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...cOpYrIgHt...

...cOpYrIgHt...
Sesumpah ingin mengucapkan terima kasih kepada kawan2 dan teman2 yg sudi datang menjengah ke blog sesumpahmerah.blogspot.com ini... Setiap entry dalam blog ini adalah untuk personal use dan sharing dgn semua rakan2 serta ada diantaranya adalah diambil dari third party... Apa2 pun terima kasih kerana sudi datang dan sudi lh follow blog ini serta jgn lupa untuk klik LIKE fan pages yg ada sebagai tanda sokongan untuk... sesumpahmerah.blogspot.com sesumpah sayang kamu semua.. LOVE U ALL